zondag 29 juli 2012

Vind maar eens een geit in Costa Rica. Bericht no. 7


Wat doe je wanneer je je hebt voorgenomen om de eerste maanden nog niet terug naar Nederland te gaan (schijnt beter te zijn voor het 'aardingsproces' van de kinderen), maar de jongens hebben wel acht weken vakantie, en je woont al in een vakantieparadijs maar je wil toch even een week of 2 ertussenuit met goede vrienden en als het even kan ook nog een beetje cultuur opsnuiven:.... precies.... je boekt een lange week naar New York. Bijna in dezelfde tijdzone, en de geweldige luxe van een lekker brownstone  huis in Brooklyn, met gastenkamer bij onze extended family Phil en Dawn.
En zo kroop de familie met koffers en trunkies in de kist die ons in 5 uurtjes direct van San Jose naar Newark vloog, en reed een gele taxi ons door de zwoele avond dwars door Manhattan, over de Brooklyn Bridge naar de Heights - de beloofde wolkenkrabbers al meteen blootgevend aan de uitgelaten jongens.

Die 2 uur tijdsverschil golden zelfs nog als extra bonus, want daardoor gingen de jongens automatisch 2 uur later naar bed, en 2 uur later op (ontbijten om 10u00 op het balkon, nou zeg ik je). En zelfs met de fameuze bloedhitte in NYC tijdens de zomer viel het 100% mee.
Frederik en Emile bleken doorgewinterde trotseerders van de stadjungle: gewapend met eigen Metrocard en de vertrouwde hand van papa, mama, Phil of Dawn sprongen ze subway in en uit, of werden daar waar nodig een paar straten gelopen. "Papa, hoeveel blocks moeten we?". We hadden voor zo'n beetje iedere dag één of twee dingen op het programma gezet, en zo opsommend realiseer ik me dat "een geweldige stad, ook voor kinderen" geen loze spreuk op een website was:

-een fishing clinic in Prospect park, zelf wormen zoeken
-rondstruinen op de biologische markt bij Park Slope voor de Brooklyn library met een jazz trio in de open lucht
-picnicken in Central Park met het gezin van een collega van Mette die in NY is geplaatst
-een bezoek aan het 9/11 memorial (verplicht nummer, maar indrukwekkend)
-T-rex fossielen (en nog vele andere dino's) bekijken in het Natural History Museum
-Hippe schoenen kopen in SoHo (en de hipste Apple store bezoeken voor een garantie reparatie aan Mette's Ipad -ze kreeg zonder vragen een nieuwe)
-Met de Staten Island Ferry onder de zuidpunt van een zonovergoten Manhattan wegvaren, voor de ultieme Skyline ervaring, verder langs het Vrijheidsbeeld en een ontspannen dag in het Maritieme museum van Snug Harbour (met speeltuin)
-Zwemmen aan de waterfront onder de Brooklyn Bridge in een zwembad met kunstmatig strand, met nog meet spectaculaire vergezichten op de Skyline.
-Onderduiken in de wonderen der technologie in het Sony Wonder Technology Lab. Geheel interactief, en geheel voor kinderen: Topatracties: virtuele hart-chirurgie met een joystick, met z'n vieren een nieuwsuitzending maken (M+M presenteren vanaf de autocue, F+E achter de camera's)
-Pizza's, hot-dogs op straat, pastrami sandwiches bij de populairste tent in Brooklyn
-3x in de verkeerde metro springen, maar geen probleem want iedereen is aardig en de jongens vinden het prachtig
-Frederik die iedere New Yorker met hond uithoort over het beestje en zijn eigen Floris en Olga van rasbenamingen voorziet, en iedere Hispanic die hij spreekt laat weten dat hij ook  habla un pocito espanol

Daaromheen konden ondergetekende en Mette ook nog even naar hun favoriete winkel (BH Photography, Century 21, Macy's). En ik kon af en toe even met de camera spelen. Zo had ik mezelf een opdracht gegeven voor een time-lapse in Grand Central Station. Het resultaat is terug te zien op de blog (voor HD full screen doorklikken naar YouTube): http://correocabra.blogspot.com/2012/07/mijn-foto-opdracht-in-nyc.html of http://youtu.be/PT78PHHCsLI

Voor een artistieke impressie van de streetwise boys in NYC kun je terecht op mijn fotosite: http://goes.orgfree.com/NYC_Boys/

Afgelopen vrijdag op ons gemak terug naar San Jose. Helaas wel met 2 uur vertaging zodat we pas echt laat in de avond in San Jose waren en de lichtjes bij beide jongens nu toch wel uit waren gegaan. Hierwas inmiddels het regenseizoen echt losgebarsten, dus al aquaplanerend kwamen we rond middernacht terug op de residentie.In een laatste oprisping van enthousiasme stonden ze erop dat ze nog wel even hun trunkies uit mochten pakken en alles netjes in hun eigen kamer mochten leggen; een mooi teken dat hier ook echt thuis voor ze is. Wij ook blij, want in onze afwezigheid was de aannemer voortvarend te werk gegaan, en het complete terras dat nodig aan vervanging toe was van nieuwe tegels voorzien. Maar daarover een andere keer meer.

Morgen een gesprekje op de universiteit, en daarna nog een paar dagen naar de Caribische kust, en dan over 2 weken begint het 'normale' leven weer. Voor Emile zal het de zwaarste kluif worden: die gaat straks ook elke dag naar school.
Ik hou jullie op de hoogte.

Geen opmerkingen: